Vragen? bel:038-333 66 19
Search
Categories
All categories

Hoe worden T-shirts gemaakt?

We staan er vaak niet bij stil, maar voor dat wij de T-shirts bedrukken is het proces van het maken van de T-shirts al voltrokken. Onze T-shirts zijn grotendeels gemaakt van katoen. Wist u dat er al eeuwenlang gebruik wordt gemaakt van katoenpluis? Het katoenpluis is afkomstig van de katoenplant, waarvan de katoenharen gebruikt worden voor het maken van de T-shirts. De katoenplanten groeien in landen waar een tropisch of subtropisch klimaat heerst. Juist dit klimaat is ideaal voor de katoenplant, omdat hij namelijk veel water en zon nodig heeft. Er bestaan overigens een paar honderd verschillende soorten katoenplanten en niet allemaal zijn ze even geschikt voor de productie van katoen.

 

Oogsten en drogen

De meest gebruikte katoenplant heeft de naam Gossypium hirsutum. 90% van alle T-shirts wordt hiervan gemaakt, vanwege zijn fijne eigenschappen. De katoenharen komen naar buiten op het moment dat de rijpe vruchten open gaan. Aan de katoenharen zitten de zaadjes. Dit proces is te vergelijken met die van de paardenbloem. Voordat de zaadjes de kans krijgen om weg te waaien, worden ze al handmatig of machinaal van de plant gehaald. De katoenplukkers brengen de oogst eerst naar een plaats waar het buiten kan drogen. De katoen wordt op matten neergelegd en vervolgens moet de zon ervoor zorgen dat de katoenvezels drogen.

 

Vrijwel alles van het gewonnen katoen krijgt een zinvolle bestemming

Hierna is het zaak om de zaadjes te verwijderen van de katoenharen. Dit gebeurt in een fabriek kan alleen door de gewonnen katoen te kammen. Dit is een behoorlijk intensief karwei. De verwijderde zaadjes worden overigens niet weggegooid, want vrijwel alles van de katoenplant kan gebruikt worden. Het omhulsel van de zaadjes krijgt een andere bestemming dan de zaadjes zelf. Het omhulsel wordt bijvoorbeeld gebruikt als veevoer, terwijl de zaden zelf gebruikt worden om katoenzaadolie uit te persen. Deze olie vindt u terug in diverse producten, zoals zeep. Natuurlijk worden de zaadjes ook gebruikt voor het opnieuw inzaaien om weer nieuwe katoenplanten te krijgen. De katoenvezels moeten nu nog naar een spinnerij om gereed te maken als garen. Vaak ondergaan de garen daarna nog diverse behandelingen. Het enige wat nu nog rest is het maken van het T-shirt zoals het bij Shirts-bedrukken.nl te verkrijgen is. Hiervoor moet de stof gewoven, en genaaid worden en vervolgens gaan ze op transport en komen ze bij ons aan. Het vervolg proces kunt u lezen bij hoe worden t-shirts bedrukt?

 

Onze fair trade T-shirts zijn een goed voorbeeld van biologisch verkregen katoen

De wijze waarop de katoen wordt geoogst verschilt vandaag de dag nog steeds en heeft steeds meer te maken met de vraag naar biologisch verkregen katoen. Voor katoen dat de naam biologisch katoen mag dragen, mag de katoen alleen afkomstig zijn van handmatige pluk en mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Ook qua nabehandeling wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om geen schadelijke stoffen te gebruiken. Er is steeds meer vraag naar biologisch verkregen katoen. Onze 100% gecertificeerde fair trade t-shirts zijn hier een goed voorbeeld van. Allen bevatten ze diverse certificaten, zoals EKO, GOTS en SKAL. Hiermee bent u overigens ook verzekerd van een eerlijke internationale handel. Het katoen dat wij hiervoor gebruiken is tevens goedgekeurd door Max Havelaar.

 

 

Polyester staat bekend om zijn vormvastheid en kleurbehoud

Behalve katoen, kunt u bij ons ook polyester T-shirts bedrukken en bestellen. Polyester staat bekend om onder meer zijn vormvastheid en kleurbehoud. In tegenstelling tot katoen is polyester een synthetische stof. Synthetisch wil eigenlijk alleen zeggen dat het product niet van een natuurlijke grondstof is gemaakt. Hoe polyester precies gemaakt wordt is een vrij ingewikkeld scheikundig gebeuren, vol met verbindingen die ingewikkelde namen hebben. Voor het maken van polyester T-shirts wordt een speciaal thermoplastisch polyester gebruikt, waarbij er korrels gesmolten worden tot filamentgaren. Daar kunnen dan weer de T-shirts van worden gemaakt. Overigens is er ook een combinatie mogelijk van polyester en katoen. Het voordeel van het combineren zit ‘m vooral in het bevorderen van de stevigheid van het weefsel.

 

Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij voorzien u graag van meer informatie.